Arbetsmiljörätt & arbetstidsfrågor

Genom arbetsmiljölagen, dess föreskrifter och information tillgänglig på Arbetsmiljöverket finns värdefulla verktyg och hjälpmedel för arbetsgivare i det förebyggande arbetet för att undvika ohälsa och olycksfall i arbetet. Men det är ett snårigt regelverk som jag gärna hjälper till och reda ut.

Arbetsgivaren har ansvar för att noggrant undersöka att arbetsuppgifter kan utföras på ett säkert sätt. Men inte bara säkert, arbetsgivaren har också ansvar för att arbetsförhållandena ger möjligheter till personlig och yrkesmässig utveckling liksom till självbestämmande och yrkesmässigt ansvar. I arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ligger också att sträva efter att arbetet ger möjligheter till variation, sociala kontakter och samarbete.

Teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll skall utformas så att arbetstagaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall.

Slutligen inkluderar arbetsmiljö även de arbetshygieniska förhållandena som luft, ljud, ljus, vibrationer och utrymmen och anordningar för personlig hygien, lunchrum och vila samt första hjälpen vid olycksfall eller sjukdom.

Jag har lång erfarenhet av att hjälpa till vid arbetsmiljöolyckor, oavsett om det handlar om mindre olyckor eller allvarliga olyckor som medför allvarliga skador eller en individs bortgång. Det gäller som arbetsgivare att snabbt vidta de åtgärder som krävs efter att blåljusmyndigheter tillkallats. Det är vidare viktigt att arbetsgivaren gör en egen utredning om vad som hänt och vilka möjliga orsaker som finns till det som inträffat.